Besin bulamayan yılanlar şehir merkezine inmeye başladı..
TOROS(Özel Haber) Serdar Akın - Son zamanlarda Adana'da sık sık şehir merkezinin farklı farklı noktalarında yılan görülmeye başlandı. Caddelerde, araba motorlarında, apartman başlıklarında ve müstakil...
TOROS(Özel Haber) Serdar Akın – Son zamanlarda Adana’da sık sık şehir merkezinin farklı farklı noktalarında yılan görülmeye başlandı. Caddelerde, araba motorlarında, apartman başlıklarında ve müstakil evlerin bahçelerinde oldukça sık görülmeye başlayan yılan, haliyle vatandaşlara korku dolu anlar yaşatmaya başladı. Çukurova Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Biyolog Prof. Dr. Hikmet Yeter Çoğun, ” Havaların ısınması ile birlikte besin bulamayan yılanlar şehir merkezine iniyor.” dedi.
Adana şehir merkezinde son zamanlarda artan sıcaklıkla birlikte besin bulamayan yılanların şehir merkezine indiğini vurgulayan Prof. Dr. Çoğun sözlerine şu şekilde devam etti; ” Hava sıcaklıkları arttı. Yılanların beslendiği canlıların şehir merkezine kaçması sebebiyle besin bulmak için besin zincirini takip eden yılanlar şehir merkezlerine kadar inmeye başladı. Tabi bunun yani sıra doğal yaşam ortamının imara açılması da yılanlarla iç içe yaşamamıza sebep oldu. Özellikle üniversite ve etrafı yani doğal yaşam dediğimiz bölgeler imara açıldığından beri zaten biz bu hayvanlarla iç içe yasamaya başladık. Adana ve çevre bölgeler de oldukça zehirli olan Anadolu engereği yılanı bulunmaktadır. Hatta üniversite bahçesinde bile yaşayan bir yılan türüdür Anadolu Engeregi. Bu yılan türünün oldukça zehirli olmasından ötürü vatandaşlarımızın dikkatli olmasında fayda vardır. Çünkü bir kişiyi ısırdığı zaman kısa sürede kötü sonuçlar doğurabilir. Ayrica vatandaşlar arasında çok konuşulan bir konu var. Yılanların çok görülmesini deprem olacak fikri ile bağdaştıran bir kesim var. Fakat bu konuda kesinleşmiş bir bilgi veya bilimsel araştırma verileri söz konusu değildir. Sadece vatandaşların kulaktan dolma sarf ettiği sözlerdir. Bu konuda vatandaşlarımızın içi rahat olabilir.
“Lütfen yılanların öldürmeyelim.”
Gerek doğal yaşama doğru genişleyen imar alanları, gerekse sıcaklıkların artmasi sebebiyle yılanlar ile şehir merkezinde daha çok karşılaştığımızı ifade eden Prof. Dr. Hikmet Yeter Çoğun yılanları öldürmemiz gerektiğini altını çizerek vurguladı. Prof. Dr. Çoğun, ” Lütfen yılanların öldürmeyelim. Yılanların belki kulakları yoktur ama hissetme duyuları oldukça gelişmiş canlılardır. Yılanlar zaten sizlerin ayak seslerini hissettigi anda sizden kaçmaya başlayacaktır. Zaten olduğunuz bölgeye besin aramaya gelmiş olan yılanlar, vatandaşlarımızın hareketliliğini hissettigi anda oradan ayrılacaktır. Özellikle vatandaşlarımızdan rica ediyorum ki öldürmeye ya da yakalamaya çalışmayalım. Çünkü kendi başınıza yakalamaya çalıştığınız an sizler için bir tehlike olacaktır. Başa çıkamadığınız durumlarda itfaiyeden yardım alabilirsiniz.” diye konuştu.