Başkan Bilgiç: “Lisanslı depolara giren ürünlere, iki gözümüze baktığımız gibi bakmak zorundayız”
Adana Ticaret Borsasında, hasat öncesi lisanslı depoculuk faaliyetleri değerlendirildi.
Adana Ticaret Borsasında, hasat öncesi lisanslı depoculuk faaliyetleri değerlendirildi.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana İl Ticaret Müdürü Hüseyin Gödelek, TMO yetkilileri ve Lisanslı Depo İşletmelerinin Temsilcileri ile bir araya gelerek, hasat öncesi Lisanslı Depoculuğu değerlendirdiler. Konuşmaların ardından lisanslı depo temsilcilerinin merak ettiği sorular tek tek yanıtlandı.
Bilgiç: “Adana’mızda faaliyet gösteren 19 adet lisanslı depoda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz”
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Emanetin ne olduğunu iyi bilen bir milletiz. Bu açıdan lisanslı depolara giren ürünlere, iki gözümüze baktığımız gibi bakmak zorundayız. Bizler işimizi layıkıyla yaptığımız için Adana Ticaret Borsası Türkiye’nin en önemli borsalarının başında gelen bir ticaret borsasıdır. Adana’mızda faaliyet gösteren 19 adet lisanslı depo’da her hangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Lisanslı depoculukta, uygun nitelikte ve standardize edilebilmesi mümkün olan tarım ürünlerinden buğday, mısır, soya, ayçiçek gibi ürünlerin yetkili sınıflandırıcı laboratuvarlarda kalitesi belirlenmekte, modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanması ve bu ürünlerin mülkiyetini temsil eden ürün senetleri (ELÜS) vasıtasıyla; elektronik ortamda aynı gün alım satımı gerçekleştirilmektedir. ATB olarak ilimizdeki hasat dönemi öncesi tüm bu konuları sizlerle birlikte değerlendirmek istişare etmek istedik. Her hasat dönemi öncesi yapılan değerlendirmelerden güzel sonuçlar çıkmaktadır” şeklinde konuştu.
“Lisanslı depolara olan güveni olumlu etkiliyor”
Başkan Bilgiç, “Yetkili sınıflandırıcı Laboratuvarcılık işini her kim yaparsa yapsın en üst noktada gerekli hassasiyeti göstererek işini düzgün yapmalıdır. Adana’daki lisanslı depolar işini düzgün yapmasına rağmen; tüm detayları sizlerle tartışıp, artıları eksileri masaya yatıracağız. Çünkü iyi hizmet ve güzel işler yapılması Adanaya dışarıdan bakışı ve lisanslı depolara olan güveni olumlu etkiliyor. Güvenilir ve muhafaza edilen ürünlerin kaliteli olduğu bir depoya sahip olmak kadar güzel bir şey yoktur” şeklinde konuştu.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, lisanslı depoculuktaki sistemin işleyişi, tazmin fonu, kapsamındaki ürünler, istatistik bilgiler, hukuki ve cezai sorumluluklar ile Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ve Akdeniz Ürün Piyasası Aracı Kurumu A.Ş. (Akdeniz ÜPAK) hakkında bilgiler verdi.
Kökçüoğlu: “Hem üretimi hem de ticari ‘yeni normale’ göre planlamanız gerekiyor”
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, “Bu durumu temenni etmiyoruz elbette ama bilimsel veriler bunun artarak devam edeceğini gösteriyor. Hem üretimi hem de ticari ‘yeni normale’ göre planlamanız gerekiyor. Özellikle bu yıl için ikinci ürüne su kısıtı uygulamak zorunda kalabileceğimiz bir yılı yaşıyoruz. Üreticilerimiz sulamayla ilgili alışkanlıklarını üretim alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor. Bakanlığımızla ilgili talepleriniz varsa onları sizden almak isterim” diye ifade etti.
Adana İl Ticaret Müdürü Hüseyin Gödelek, ise lisanslı depoların ilk kuruluşundan başlayarak bugün lisanslı depoculuğun geldiği her aşamasında denetim ağını gerçekleştirdiklerini belirterek İşlerini iyi yapanlara her türlü desteğe ve yardıma hazır oldukları ifade etti.
Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt