Barut:Çiftçiyi cezalandırmaya çalışıyorlar

Barut:Çiftçiyi cezalandırmaya çalışıyorlar
Yayınlama: 22.03.2023
A+
A-

(HABER MERKEZİ)-TOROS- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP iktidarının giderayak Meclis’e sunduğu tarım ve ormancılıkla ilgili yasal düzenlemelerin derhal geri çekilmesini istedi. AKP’nin yasa teklifiyle tarımsal üretim ve üreticileri cezalandırmaya çalıştığını, çok uluslu şirketlerin önünü açtığını bildiren Barut, “Bu teklif temel hakları güvenceye alan Anayasa da aykırıdır. İzinli, zorunlu, planlı ve sözleşmeli üretim, ürün mecburiyeti gibi dayatmalarla çiftçiye yasak getireceğinize, üretime ve üreticiye yeterli destek verin, bu teklifi geri çekin” dedi.
BAKAN KİRİŞÇİ’YE TEPKİSİ SÜRÜYOR
Tarım ve Orman Kanunu ile Bazı Kanunlarda  Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde CHP Grubu adına ilk bölüm üzerinde söz alan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, deprem ve sel felaketinde yaşamını yitirenleri anıp başsağlığı dileklerini paylaştı. Önlenebilir acıların tekrar yaşanmaması için herkesi seferber olmaya çağıran Barut, “Sorumluluklarını yerine getirmeyip asrın ihmaline neden olanları ve ‘Ölüm hep bize mi düşer usta’ diye haykıran ozanı ansımsatarak ‘Selde insanlarımız öldü ama toprak da suya kavuştu’ diyen, vicdanları yaralayan sözleri kınıyorum” diye konuştu.
“YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN”
Sürdürülebilir tarım politikaları için iktidarı göreve çağıran Barut, şunları kaydetti:
“Sürdürülebilir tarımsal üretim için daha önce de buna benzer havza bazlı destekleme modeli başarısızlıkla sonuçlandı. Bugün de uygulamak istediğiniz bu kanun teklifi böyle giderse, bu anlayışla başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Çünkü bitkisel ve hayvansal varlığımızın envanteri sahada ve uydu yöntemiyle henüz çıkarılmamıştır. Planlı üretimde bölgelerin su varlığı göz önünde tutularak bir üretim deseni belirlemesi net bir şekilde ifade edilmemiştir. Çiftçi Kayıt Sistemi yani ÇKS’ye girilen çok yıllık ürünler için cins tashihi şart. ÇKS kayıtlarında ve belgelerinde bitkisel üretimlerin yanında hayvan varlıkları da yer almalıdır ama bunu da göremiyoruz. Hayvan varlığı küpeye göre değil, sahada bizzat yıllık sayım yapılarak tespit edilmelidir. Bununla ilgili, yine net bir ifade olmadığını görüyoruz, muğlak ifadelerin bulunduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca, bu kanun teklifinde ürünlerin ithalat getirisi ve yarattığı istihdam da düşünülmemiştir. Özellikle çok yıllık ürünlerde yasanın onayından önce yapılan üretim ve çiftçinin yapmış olduğu yatırımlar, yıllık masraflar göz önüne alınarak muaf tutulmalıdır. Ne yazık ki bu hususta da herhangi bir madde yok, açıklayıcı bilgi yok. Tekrar söylüyorum: Aklınızı başınıza devşirin, bu tehlikeli adımlardan geçin, bu yasa teklifini derhâl geri çekin.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.