Bakan Yumaklı: “Yedigöze Sulama Projesi’yle Adana’da 1.1 milyon dekarlık arazi suyla buluşacak”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana’daki Yedigöze Sulama Projesi’nin 1.1 milyon dekar araziyi suyla buluşturacağını belirterek, yapay zeka destekli sulama sistemlerinin de yaygınlaştırılacağını açıkladı. Projenin tamamlandığında bölgeye 100 bin kişilik istihdam ve 13 milyar lira ekonomik katkı sağlaması bekleniyor.

Bakan Yumaklı: “Yedigöze Sulama Projesi’yle Adana’da 1.1 milyon dekarlık arazi suyla buluşacak”
Yayınlama: 16.05.2025
Düzenleme: 16.05.2025 18:09
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana’nın İmamoğlu ilçesinde yapımı süren Yedigöze Sulama Projesi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada 1.1 milyon dekar tarım arazisinin modern sulama sistemiyle suya kavuşacağını, bunun büyük bölümünün yapay zeka destekli sistemlerle donatılacağını söyledi.

Son 23 yılda Adana’ya Devlet Su İşleri (DSİ) eliyle toplam 165 milyar liralık yatırım yapıldığını vurgulayan Yumaklı, “Adana’nın mümbit topraklarını suyla buluşturmak için çalışmalarımıza hız vermiş durumdayız. Özellikle iklim değişikliğinin etkisini hissettiğimiz bu dönemde su ve sulama yatırımlarına ayrı bir önem verdiğimizi belirtmek istiyorum. Son 23 yılda Adana’ya Devlet Su İşleri eliyle yapılan yatırımların toplam maliyeti 165 milyar lira. 140 su ve sulama tesisi hizmete alınmış durumda. Bunlar arasında 12 baraj ve 1 gölet, 28 HES ve 24 sulama tesisi, 60 taşkın koruma ve 15 arazi toplulaştırma tesislerini tamamlamış durumdayız. Adana’nın Devlet Su İşleri yatırımlarına ilişkin 2024 yılı ödeneği 887 milyon liraydı. 2025 yılında bu ödeneği 3,5 milyar liraya çıkarttık ve 3 kat arttırmış olduk. Bu mümbit, verimli toprakların suyla buluşması için bütün çalışmalarımızı hızlandırmış durumdayız” dedi.

44 milyar liralık dev yatırım

Yedigöze Sulama Projesi’nin toplam maliyetinin 44 milyar lira olduğunu belirten Yumaklı şunları söyledi:

“Şu anda devam eden Yedigöze Baraj Sulaması, bölgenin en büyük sulamalarından bir tanesi. Tamamlandığında İmamoğlu, Yüreğir, Sarıçam, Ceyhan ve Kozan’daki 1.1 milyon dekarlık arazi, bu proje sayesinde modern sistemle sulama imkanına kavuşmuş olacak. Bu dev projenin ana kaynağı Seyhan Nehri üzerinde kurulmuş olan Yedigöze Barajı. Projenin toplam maliyeti 44 milyar lira. Halihazırda yüzde 61’lik tamamlanma oranına sahip. Yapılan yatırımın 27 milyar lirası yapıldı. Bizim öngörülerimiz proje bittiğinde 100 bin kişiye istihdam sağlamış olacak. Ekonomiye de yıllık 13 milyar lira katkı sağlamış olacak. 1.1 milyon dekardan bahsetmiştim, şu ana kadar 300 bin dekarını sulamaya açmış durumdayız. Yaklaşık 400 bin dekarlık alanında sulama şebekesini tamamladık. İnşallah önümüzdeki yıla kalmadan sulamaya açmış olacağız. Kalan 400 bin dekarlık alan içinde yatırım ve çalışmalarımız devam ediyor.”

Kuraklığa ve taşkına karşı çift koldan yatırım

İklim değişikliğiyle birlikte kuraklık ve taşkınlarla mücadeleye yönelik yatırımların sürdüğünü belirten Bakan, “İklim değişikliği küresel bir olgu. Bütün devletlerin bundan minimum etkilenmek için yaptığı çalışmalar var. Bunun en önemli özelliği kuraklık. Dün itibarıyla Adana’dan gelen haberleri izledik. Lokal yağışlar, düzensiz yağışlar taşkın ve sele sebebiyet veriyor. Bir taraftan kuraklıkla mücadele edecek yatırımları oluştururken diğer taraftan taşkın ve taşkın korumayla ilgili yatırımlarımıza devam ediyoruz. Kuraklık bize çok kıymetli olan suyu doğru bir şekilde kullanmamız için sınama getirmiş durumdayız” diye konuştu.

Yapay zeka destekli sulama ile tasarruf ve verim artışı

Yumaklı, yapay zeka destekli sulama sistemlerinin, su tasarrufu ve verimlilik açısından büyük avantaj sunduğunu ifade ederek, “Özellikle Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) akıllı sulama sistemlerinin ortalama yüzde 25 verim ve suda da yüzde 30 tasarruf sağladığına dair istatistikleri var. Bizler de bakanlık olarak bu oranların üzerinde bir istatistik yakalamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Bakan Yumaklı ve beraberindekiler proje hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.