AKUT….. AFAD….

Yayınlama: 17.03.2023
A+
A-

AKUT…1996 yılında resmen kurulan dernek, 1997 yılından itibaren deprem ve sel gibi doğal afetlerde arama kurtarma çalışmaları yapan Kamu yararına kurulmuş dernektir.

Türkiyenin ilk arama kurtarma derneği olan AKUT dağlarda ve diğer zorlu doğa koşullarda doğru ve etkin arama kurtarma faaliyetleri gerçekleştirme hedefiyle kurulmuş ve hızla gerekli eğitimleri alarak talep edildiği taktirde doğal afetlerde de ilgili resmi kurumlara da yardımcı olabilir hale gelmiştir.

AKUT 1998 yılında Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği başarılar ve yararlılıklar nedeniyle Bakanlar kurulu kararıyla 19 Ocak 1999 da ‘’Kamu Yararına Dernek’’ statüsü almıştır.

5 Şubatta meydana gelen 50.000 den fazla vatandaşımızın enkaz altında kalarak ölmelerine neden olan Kahramanmaraş Elbistan merkezli depremden  Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Antakya, Adana ve ilçelerini etkileyerek  yüzlerce binanın da yıkılmasıyla sonuçlandı.

İlk üç gün  geçtikten sonra Cumhurbaşkanının talimatıyla asker ,Afad ve diğer dünya ülkelerinden yardımlar geldiler.

AKUT un kurucusu Nasuh Mahruki ‘’-Kahramanmaraş merkezli depremlerde ilk 24 saatin kaçırıldığını belirterek ‘’Afetlerde birilerinden talimat beklenmez. Başkanlık sistemi akıl ve bilimi çöpe attı .İlk 24 saati kaçırdık. Afetlerde en çok hayatı ilk gün ve saatlerde kurtarırsınız. Afette birinden talimat beklenmez. Birine bu kadar güç verirseniz karşılığını alırsınız…Afet kapasite yetersizliğidir. Türkiye uluslararası yardım çağrısı yaptı. Ama kendi ordusunu sahaya çıkarmadı. Oysa TSK Türkiye genelinde 17 bölgede etkin bir güç .Afet için planları vardı eskiden. EMASYA vardı. DAFYAR, Doğal Afet Yardım Planları vardı. Bu planlarda olası her afetin planları bulunurdu. Ama bunları iptal ettiler…Orman yangınlarında bile TSK sahaya çıkarılmadı. Sebebi DAFYAR ın iptali. TSK zaten orada.

2.Ordu komutanlığı oradaydı.50.000 askerle sahaya çıksa farklı olurdu. Başı sıkıştığında bu millet Mehmetçiği yanında bulurdu ,bu kez geç buldu. Siyasi yanlışın faturasını millet ödedi. Geç çıkmanın sebebi konuşulacak ama biri hesap verecek. Hulusi bey, biz asker yok derken 3500 askerle sahadaydık dedi. Özgüvene ve sayıya bak. İlk 24 saati kaçırdık. Afetlerde en çok hayatı ilk gün ve saatlerde kurtarırsınız. Afette birinden talimat beklenmez. Birine bu kadar güç verirseniz karşılığını alırsınız. Zehiri şekere buluyorlar.’’ Diyerek Cumhurbaşkanını ve iktidarı eleştirdi…

Olanlar ortada…Görülenler ortada…Acı çekenler ve yürekleri yananlar ortada…Mağdurlar ortada…Devlet nerede ?…diyen halk da ortada.

Yorum sizin………………………………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.