AKİB’İN 2024 İLK YARI İHRACATI 8,57 MİLYAR DOLAR

Haziran ayında 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) 2024 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış sağlayarak 8,57 milyar dolar dış satım değerine ulaştı.

AKİB’İN 2024 İLK YARI İHRACATI 8,57 MİLYAR DOLAR
Yayınlama: 05.07.2024
A+
A-

AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde en yüksek değerleri kimya, demir-çelik ve hububat, bakliyat sektörlerinde elde ettiklerini, en fazla ihracat yaptıkları ülkelerin ise Irak, Hollanda ve ABD olduğunu belirtti.

AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, Akdeniz bölgesinin tarımsal üretim ve sanayi ürünlerini uluslararası pazarlara en yüksek değerlerde ihraç eden AKİB ihracat ailesinin yılın ilk yarısında Türkiye’nin 125,4 milyar dolarlık ihracatına yüzde 7,9 oranında destek verdiğini bildirdi.

Kimya sektörü AKİB’in ihracatını sırtladı

Uluslararası alandaki çatışma, jeopolitik risklere ve ticaretteki zorluklara rağmen ihracatı artırmak için olağanüstü gayret gösterdiklerini dile getiren Başkan Doğan yılın ilk yarısında ihracatta yakaladıkları başarıları ikinci yarısında da sürdürmenin gayreti içinde olduklarını açıkladı.

AKİB’in 2024 yılı Ocak-Haziran ayları arasındaki ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Doğan, “Yılın ilk yarısında en fazla ihracatı yüzde 50 artış ve 3,01 milyar dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 21 artış ve 1,9 milyar dolar değer ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 8 artış ve 1,01 milyar dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Yine Ocak-Haziran döneminde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz yüzde 1 artışla 894,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 1 artışla 552,6 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 3 düşüşle 527,9 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 16 artışla 184,9 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz yüzde 5 artışla 178,7 milyon dolar ihracata imza attı” dedi.

“İhracat hacminde en güçlü artışları Slovenya, Malta ve Mısır pazarlarında yakaladık”

İhracat ana pazarları Avrupa Birliği, Orta Doğu, Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu olan AKİB’in yılın ilk yarısındaki ihracat performansını ülkelere göre ele alan Başkan Doğan, Slovenya, Malta, Mısır, Hollanda, ABD, Belçika ve Fas pazarlarında ihracat hacminde önemli artışlar sağladıklarını vurguladı. Başkan Doğan şunları söyledi:

“Ocak-Haziran ayları arasında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde yüzde 5 artış ve 670,8 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 84 artış ve 532,9 milyon dolar değer ile Hollanda ikinci sırada, yüzde 79 artış ve 504,9 milyon dolar değer ile ABD üçüncü sırada takip etti. Yılın ilk yarısında ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkelerin başında yüzde 1.113 artış ve 172,1 milyon dolar değer ile Slovenya yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 235 artış ve 143,2 milyon dolar değer ile Malta, yüzde 142 artış ve 455 milyon dolar değer ile Mısır takip etti.”

Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, AKİB’in son 12 aylık ihracatının yüzde 8 artışla 17,52 milyar dolar düzeyine ulaştığını belirterek ihracat ailesinin talep, öneri ve beklentilerinin karşılanması halinde ihracat rakamlarını daha yukarılara taşıyacaklarını ifade etti.

Kaynak: AKİB / Haber Bülteni

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.