Adanalı sporcu Uğur Elmalı, Down sendromlu çocuklara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla dünyanın en yüksek noktalarından biri olan Everest Dağı'nın 5 bin 364 metre rakımlı Ana Kampı’na (EBC) tırmandı. Elmalı, burada "Var mısın benimle engelleri aşmaya?" yazılı pankart açarak anlamlı bir mesaj verdi.
Nepal’e uçakla giden ve hazırlıklarını tamamladıktan sonra tırmanışa geçen Elmalı, her gün 10 saatlik zorlu yürüyüşlerle ilerledi. 16 gün süren mücadele sonunda Everest Dağı’nın zirve tırmanışlarının başladığı noktaya ulaşmayı başardı.
“Nefes alamadım ama vazgeçmedim”
Everest yolculuğunda yaşadıklarını anlatan Uğur Elmalı, özellikle yüksek rakımlarda oksijen eksikliği nedeniyle zor anlar yaşadığını belirtti. Elmalı, iradesiyle zorlukları aştığını söyleyerek, "4 bin 410 metrede gece uyandığımda yeterli oksijen olmadığı için nefes alamadığımı hissettim. Bu durum sanki bana vazgeçmemi söylüyordu. Sabah Türkiye'ye geri dönecektim. Sabah uyandığımda bir hedefim olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için mücadele etmem gerektiğini kendime inandırdım ve yoluma devam ettim" dedi.
“Down sendromlu çocuklar için oradaydım”
Elmalı, yolculuğunun yalnızca kişisel bir başarı olmadığını, asıl amacının Down sendromlu bireylerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek olduğunu belirtti
Farkındalık oluşturmak adına çıktığı bu yolculukta hedefine ulaşmanın mutluluğunu yaşadığını anlatan Elmalı, şöyle devam etti:
"Hedefime, 5 bin 364 metreye ulaşmak mükemmel bir duyguydu. Çok zorlu yollardan geçip oraya geldim. Pankartı açtığımda yaşadığım mutluluğu anlatamam. 'Var mısın benimle engelleri aşmaya' yazılı pankartı açtığımda harika bir mutluluk yaşadım. Down sendromlu çocuklar için bunu yapabildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Allah benim yanımdaydı ve başardım."
Elmalı, Everest Dağı'nda açtığı pankartlı fotoğrafı Down sendromlu bireylerin ailelerine gönderdiğinde ve aldığı pozitif tepkilerle mutlu olduğunu kaydetti.