Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) öğrencilerinin oluşturduğu AKAY FoF Roket Takımı, TEKNOFEST 2026 kapsamında Aksaray’da düzenlenen Roket Yarışması’ndan iki dereceyle döndü. Adanalı öğrenciler, geliştirdikleri iki farklı roketle orta ve yüksek irtifa kategorilerinde Türkiye üçüncüsü oldu.

Aksaray Atış Alanı’nda gerçekleştirilen yarışmaya 2 bin 139 takım katıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 73 takım finale kalırken, AKAY FoF Roket Takımı iki farklı kategoride geliştirdiği roketlerle dereceye girmeyi başardı.

“Beren” 4 bin 200, “Nefes” yaklaşık 6 bin metreye ulaştı

Yarışmaya AKAY FoF ve AKAY FoF Plus olarak iki takımla katılan öğrenciler, orta ve yüksek irtifa kategorileri için iki ayrı roket geliştirdi.

“Beren” adı verilen roket orta irtifa kategorisinde 4 bin 200 metre, “Nefes” ise yüksek irtifa kategorisinde yaklaşık 6 bin metre hedefine ulaştı.

Roketleriyle TEKNOFEST’e damga vurdular
Roketleriyle TEKNOFEST’e damga vurdular
İçeriği Görüntüle

Görev uçuşlarını tamamlayan iki roket de paraşüt sistemleri sayesinde hasar görmeden kurtarıldı.

Adanalı Öğrenciler Teknofest’te Çifte Başarı İki Roketle Türkiye Üçüncüsü Oldular

“İki kategoride de derece aldık”

AKAY FoF Takım Kaptanı Metehan Dağ, ilk kez iki roketle yarışmaya katıldıklarını belirterek, belirledikleri hedeflere ulaştıklarını söyledi.

Dağ, “Yüksek irtifada yaklaşık 6 bin metre, orta irtifada ise 4 bin 200 metre hedeflerimiz vardı. Her iki hedefimize de ulaştık. İki roketimizin de havada ayrılması ve paraşütleriyle sorunsuz şekilde kurtarılması görevlerini eksiksiz tamamladık” dedi.

Takımın kendi geliştirdiği özgün aviyonik sistemleri kullandığını belirten Dağ, haberleşme, basınç ve nem gibi verileri başarıyla ölçerek hakem heyetine sunduklarını ifade etti.

Dağ, “Bu yıl her iki kategoride de üçüncülük elde ettik. Takımımızda devir teslim kültürü var. Üst sınıflardan aldığımız bayrağı alt sınıflara aktarıyoruz. Hedefimiz seneye iki roketle de birincilik kürsüsüne çıkmak” diye konuştu.

Geceleri atölyede sabahlayarak hazırlandılar

Takımın aviyonik sorumlusu Osman Emre Çay da yarışmaya yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından hazırlandıklarını söyledi.

Özellikle son 2-3 ayda çalışma temposunun arttığını ifade eden Çay, “Gece geç saatlere kadar atölyede kalarak sistemlerin entegrasyonu ve testleri üzerinde çalıştık. Bu sene iki takıma ayrılarak hem orta hem yüksek irtifada yer aldık. İki kategoride birden dereceye girmeyi hedefliyorduk ve ikisinde de üçüncü olduk” ifadelerini kullandı.

Çay, süreç boyunca kendilerine teknik ve lojistik destek sağlayan danışman akademisyenlere ve üniversite yönetimine teşekkür etti.

Kaynak: İHA