Adana’da Yaşar Kemal Günleri

Adana’da Yaşar Kemal Günleri
Yayınlama: 12.01.2023
A+
A-

 

 

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Adana Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı’nın birlikte gerçekleştirdikleri “Yaşar Kemal Günleri” etkinlikleri, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen “Bir Evren: Yaşar Kemal’in Çukurovası” paneliyle başladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli’nin açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Muhsine Helimoğlu Yavuz üstlenirken, Yazar Metin Turan, Müzisyen Feryal Öney ve Yazar Mahmut Temizyürek, Yaşar Kemal edebiyatını; toplum belleği, toplum vicdanı, öncü bir doğa kavrayışı, katmanlı insan ve toplum gerçeği gibi pek çok yönüyle kendi pencerelerinden değerlendirdiler.

GENÇLERİMİZ YARATICI OLSUN, KEŞFEDEREK BİLGİYİ ZENGİNLEŞTİRSİN İSTİYORUZ

Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Yaşar Kemal Günleri yolculuğuna nasıl çıktıklarını anlattığı konuşmasında, “Biz bu yolculuğa Başkan Zeydan Karalar’la birlikte, onun öncülüğünde başladık. Yaşar Kemal edebiyatını gençler keşfetsin ve kendi yaratıcılıklarıyla bizlere anlatsınlar, gelecek kuşaklara taşısınlar istedik. Bu amaçla başladığımız yolculuğumuza devam ediyoruz.

Eğitim Yaşar Kemal için çok önemliydi ve büyük tutkusu eğitim tarihinin mucizesi diye baktığı Köy Enstitüleriydi. Köy Enstitülerinde en önemli unsur yaşayarak ve yaratarak öğrenmekti. Yaşar Kemal için asıl olan bilginin huniyle gençlerin beyinlerine aktarılması değildi. Onların yaratarak, var olan bilgiyi yeniden ve yeniden ileriye götürmeleri çok önemliydi. Bundan esinle Yaşar Kemal edebiyatını bir çıkış noktası olarak alıyoruz. O yüzden bizim yaptığımız etkinlikler hiçbir zaman anma etkinlikleri değil. Gençlerle birlikte keşif yolculuğuna çıkmak istedik. Edebiyatın hayatlarına girmesiyle; kendi dünyalarını, değerlerini, çevrelerini, Çukurova’nın müthiş kültürel zenginliğini tanımaları ve içselleştirmeleri temel amaçlarımız. Yaşar Kemal’in yapıtlarından yola çıkarak, gençlerimizle birlikte yaşamımızı zenginleştiren, güçlendiren, ufkumuzu tüm dünyaya açan zevkli keşif süreçleri yaşıyoruz. Bu yıl kitabımız Binboğalar Efsanesi. ‘Sesleriyle Renkleriyle Çukurova’mız’ başlığını taşıyan atölyelerimizde yürütülecek çalışmalarla, gençlerimizin kendi yörelerinin kaybolmaya yüz tutan renklerine, seslerine farkındalık yaratmak istiyoruz. Yaşar Kemal’in Binboğalar Efsanesi de böyle bir çalışma için uygun bir çıkış noktası” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.