Yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesinde okullardaki güvenlik önlemlerini artırmak amacıyla Türkiye genelinde 30 bin okul bahçe görevlisi istihdam edilecek. İŞKUR üzerinden gerçekleştirilecek alımlar için kontenjanlar 81 ile dağıtılırken, yayımlanan listeye göre Adana’ya 788 kişilik kontenjan ayrıldı.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 13 Ağustos’ta yaptığı açıklamada valiliklerin ihtiyaçlarını bildirdiğini, kontenjanların bu talepler doğrultusunda belirlendiğini ve görevlendirilecek personelin okullarda çalışacağını açıkladı.

Alparslan Kuytul’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sözleri yeniden gündemde
Alparslan Kuytul’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sözleri yeniden gündemde
İçeriği Görüntüle

Adana en yüksek kontenjan verilen 7’nci il

İllere göre yayımlanan dağılım listesinde İstanbul, 3 bin 13 kişilik kontenjanla ilk sırada yer aldı. İstanbul’u 1.628 kişiyle Ankara, 1.242 kişiyle İzmir, 937 kişiyle Konya, 812 kişiyle Van ve 805 kişiyle Şanlıurfa takip etti.

Adana ise 788 kişilik kontenjanla Türkiye genelinde en fazla okul bahçe görevlisinin alınacağı 7’nci il oldu. Adana’nın ardından Diyarbakır’a 776, Gaziantep’e 775 ve Bursa’ya 736 kişilik kontenjan ayrıldığı belirtildi.

Görevliler okullardaki güvenlik önlemlerine destek verecek

Resmî açıklamada istihdam edilecek kişiler için “özel güvenlik görevlisi” yerine “okul bahçe görevlisi” ifadesi kullanıldı. Görevlilerin okul bahçeleri ile giriş ve çıkış noktalarında bulunarak mevcut güvenlik önlemlerine destek vermesi planlanıyor.

Bahçe görevlileri, risk durumlarına göre okullarda görev yapan sabit polislerin ve okul irtibat görevlilerinin yerine geçmeyecek. Yeni personel, mevcut güvenlik uygulamalarına ilave olarak okullarda görevlendirilecek.

Başvuru tarihleri henüz açıklanmadı

Adana’ya ayrılan 788 kişilik kontenjanın ilçelere ve okullara nasıl dağıtılacağı henüz duyurulmadı. Başvuruların başlayacağı tarih ve adaylarda aranacak özel şartlar da açıklanmayı bekliyor.

Alımların İŞKUR üzerinden yapılacağı kesinleşirken adayların İŞKUR e-Şube, Adana Valiliği, Adana İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Çalışma ve İş Kurumu Adana İl Müdürlüğünün duyurularını takip etmesi gerekiyor.

TYP kapsamında kimler başvurabilir?

Basına yansıyan bilgilerde görevlendirmelerin Toplum Yararına Program kapsamında gerçekleştirileceği belirtiliyor. İŞKUR’un mevcut TYP kurallarına göre başvuru yapacak kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, 18 yaşını tamamlaması ve İŞKUR’a kayıtlı bulunması gerekiyor.

Adayın belirtilen kapsamda sigortalı olarak çalışmaması, emekli veya malul aylığı almaması ve açıköğretim öğrencileri dışında öğrenci olmaması da genel şartlar arasında yer alıyor.

Katılımcılar programın özelliğine göre noter kurası, liste yöntemi veya yüzde 80 noter kurası ve yüzde 20 liste yöntemiyle belirlenebiliyor. Kadınlar, 35 yaş üstü bireyler, engelliler, eski hükümlüler ve istihdamında güçlük çekilen bazı gruplara öncelik verilebiliyor.

Kesin şartlar İŞKUR ilanıyla belli olacak

Başvuruların hangi tarihte başlayacağı, çalışma süresi, ücret, görevlendirme yapılacak okullar ve Adana’daki ilçe kontenjanları yayımlanacak resmî ilanla kesinleşecek. Bu nedenle adayların başvuru süreci başlamadan önce yalnızca resmî kurumların açıklamalarını dikkate alması önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi