Adana’da öğrenciler kadın cinayetlerine tepki için yürüdü

Adana’da Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu kadın cinayetlerine karşı yürüyüş düzenledi. 

Yayınlama: 15.10.2024
Düzenleme: 15.10.2024 18:58
A+
A-

 

Çukurova Üniversitesi öğrencileri yaşanan kadın cinayetlerine ve kadına karşı işlenen şiddete karşı yürüyüş düzenleyerek, kadın ölümleri ve çocuk istismarına dikkat çekti.

Öğrenciler yürüyüş sırasında ellerinde taşıdıkları pankartlarla ‘Kadın Cinayetleri Politiktir’, ‘Koruma Aklama Katilleri Yargıla’ ve ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ sloganları attı. Yürüyüşe katılan öğrenciler siyah kıyafetleriyle birlik ve dayanışma mesajı verdi.

Çukurova Üniversitesi kampüsü içerisinde yürüyüş yapan öğrenciler, daha sonra merkez yemekhane önünde basın açıklaması yaptı. Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu adına basın metnini Emine Bingöl okudu.

Bingöl yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün burada genç kadınlar olarak mücadelemizi ve taleplerimizi güçlendirmek üzere toplandık. Biz bugün burada iki kadın arkadaşımızın vahşice katledilmesi üzerine toplandık. Sıradaki biz olmamak için toplandık!

Biz bugün bu metni okurken dahi onlarca kadın arkadaşımız belki tacize uğruyor belki de katlediliyor .

Kadın arkadaşlarımızın katledilmesindeki ana sebep  kişilerden, isimlerden çok erkek egemen toplumun altında yatan kirli zihniyettir. Bu zihniyet kadını tahakküm altına alıp onu yaşamın dışına yitme arzusudur. Biz Çukurova üniversitesi kadın topluluğu olarak kadınların gündelik yaşamın dışına itilmesine, kadınların özgürleşme mücadelelerinin önüne set çekilerek ve hatta yaşamdan koparılarak katledilmesine dur diyoruz

Güpegündüz canice Semih Çelik tarafından katledilen 2 kadın arkadaşımız! Beyoğlu’nda 2 erkek tarafından sokak köşesinde cinsel tacize uğrayan kadın arkadaşımız. Gaziantep’in Islahiye ilçesinde boynundan asılmış halde bulunan 14 yaşındaki kız çocuğu.

Haftalardır etkin bir inceleme sürdürülsün, katilleri bulunsun dediğimiz Narin. Cinsel istismara uğramış 2 yaşındaki Sıla bebek Ve belki de daha bizim bilmediğimiz niceleri!

Peki soruyoruz; Devlet kadın cinayetlerini önlemek için daha kaç tane kadının yaşamdan koparılmasını bekliyor? Bu kadınları, kız çocuklarını sadece birer sayı olarak gazete kupürlerini de unutmayacağız!

Sadece bu yıl 292 kadın öldürüldü, 2023 yılında çocuk istismarı suçundan 31 binden fazla dosya açıldı, sadece 1 yılda 14 bin çocuk kayboldu.
Bu ülkede devlet; çocukları, gençleri, kadınları korumuyor! Tüm bu yaşananlara dur demek zorundayız! Bugün burada istismara, tacize, şiddete, kadın cinayetlerine artık yeter! Aramızdan bir kız kardeşimizin daha canice katledilmesine tahammülümüz yok!

Vahşice katledilen İkbal’in ve ailesinin suç duyuruları gerçekten dikkate alınmış olsaydı, “seni öldürmek için gelmiştim” diye bir yıl önceden cinayeti haber veren video yetkili makamları harekete geçirmiş olsaydı, beş ayrı hastane kaydı olması katilin takibe alınmasını sağlamış olsaydı, bir okul yetkilisi de çıkıp İkbal’in kaydını niye sildirdiklerinin peşine düşmüş olsaydı bu cinayet gerçekleşmeyecekti! Tıpkı diğer tüm kadın cinayetlerinde olduğu gibi etkin bir koruma ve önleme mekanizması olmadığı için bu cinayetlerde göz göre göre geldi.

Bugün, tacizciler, istismarcılar karakollardan, adliyelerden elini kolunu sallayarak çıkıyorsa, kadınlar ellerinde uzaklaştırma kararları ile sokak ortasında paramparça ediliyorsa, bir köyde bir avuç suç ortağı ilişkileri ile bir çocuk cinayetinin izlerini elbirliği ile yok ediyorsa; her yeni güne bir kadın cinayeti haberi ile uyanıyorsak sebebi; adaletin işlememesidir, alınan kararların uygulanmamasıdır, 6284’ün tartışmaya açılması ve İstanbul Sözleşmesinin devre dışı bırakılmasıdır!

Tüm bunlar oluyorken, izlerin hayatını sıkıştırmak, eve hapsetmek, öldürmek isteyenleri çok iyi tanıyoruz! Failler tek değil, şiddet münferit değil, şiddet sistematik ve biz, sorumlular kim çok iyi biliyoruz!”

Kaynak: Özel Haber - Sevil Çakmak

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.