Adana’da edebiyatın birleştirici gücü, kuşaklararası anlamlı bir buluşmaya sahne oldu. Adana Şair ve Yazarlar Platformu üyesi, emekli eğitimci-yazar Aytül Uzan’ın Aralık 2025’te yayımlanan “Yesil Deniz” adlı romanı, Kadınlar Arasında Kitap Kulübü’nün bu ayki etkinliğinde ele alındı.
Adana Şair ve Yazarlar Platformu ile Kadınlar Arasında Kitap Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği söyleşi, Adana İl Halk Kütüphanesi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Eğitimcilerden edebiyatçılara, gençlerden yetişkinlere kadar geniş bir katılımcı kitlesi, aynı çatı altında buluştu.

Z kuşağına farklı bir bakış
Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Kadınlar Arasında Kitap Kulübü Kurucusu Hilal Karabay’ın yönlendirmesiyle konuşan Aytül Uzan, romanında özellikle Z kuşağını anlamaya odaklandığını vurguladı. Uzan, sıkça eleştirilen bu kuşağa daha kapsayıcı ve empatik bir bakış açısıyla yaklaştığını belirtti.
Türkiye’de son yıllarda yaşanan büyük felaketlerin gençler üzerinde derin izler bıraktığını ifade eden Uzan, bu olayların romanın duygusal arka planını oluşturduğunu ve eserini bu felaketlerde hayatını kaybedenlere ithaf ettiğini dile getirdi.

“Yesil Deniz” bir metafor
Romanın ismine de dikkat çeken Uzan, “Yesil Deniz” ifadesinin bilinçli bir tercih olduğunu söyledi. Eserde denizden çok ormanların ve doğanın metaforik bir anlatımla ele alındığını belirten yazar, farklı zaman katmanlarının da hikâyeye derinlik kattığını ifade etti.
2023’ten 2027’ye uzanan günümüz anlatısının yanı sıra 2049 ve 2053 yıllarına uzanan bölümlerle, kuşakların zaman içindeki dönüşümünün ele alındığı aktarıldı.

Söyleşi interaktif hale geldi
Etkinliğin ilerleyen bölümünde Z kuşağından dört genç sahneye davet edilerek söyleşi interaktif bir yapıya dönüştü. Ata Uzan, Ahmet Güney Sağlam, Bilge Zereyak ve Özge Bahar Koca’nın görüşlerini paylaştığı bu bölümde kuşaklar arası bakış açıları açıkça ortaya konuldu.
Genç katılımcılar, kendilerine yönelik “bencil” ve “duyarsız” eleştirilerine karşı çıkarak, daha anlayışlı ve önyargısız bir yaklaşım talep etti.

“Her kitap bir fidan”
“Yesil Deniz” romanı yalnızca içeriğiyle değil, sosyal sorumluluk yönüyle de dikkat çekti. Kitap satışlarından elde edilen gelirin TEMA Vakfı’na bağışlandığını belirten Aytül Uzan, doğaya katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Kente değer katan buluşma
Adana Şair ve Yazarlar Platformu Başkanı Mahmut Reyhanioğlu ise bu tür etkinliklerin yalnızca edebi değil, toplumsal açıdan da önemli katkılar sunduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti.
Adana İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen etkinlik, farklı kuşakların aynı metin etrafında buluşarak birbirini anlamaya çalıştığı, ortak bir dil oluşturduğu anlamlı bir buluşma olarak dikkat çekti.




