Adana genelinde riskli yapı tespit çalışmaları hız kazandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile belediyelerin yaptığı çalışma sonucunda binlerce bina için 'riskli' kararı alındı. Bu yapılardan önemli bir bölümü için yıkım süreci başlatılırken, kalanlar hukuki ve idari aşamalarda bekliyor.

ADANA'DA BİNLERCE BİNA YIKILACAK

Resmî kayıtlara göre Adana'da 7 bin 200'den fazla yapı riskli statüsünde yer alıyor. Bu yapılardan 2 bin 450'si için yıkım sürecinin başlatıldığı öğrenildi. Diğer yapılar ise henüz ya mahkeme aşamasında ya da dönüşüm programına alınmayı bekliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda riskli yapıların en çok Seyhan, Yüreğir ve Çukurova'da olduğu ortaya çıktı.

YIKIM BEKLEYEN MAHALLELER TEK TEK AÇIKLANDI

Yıkım kararı çıkan ya da yıkım sırası bekleyen binaların bulunduğu mahalleler şu şekilde sıralanıyor:

Vali Yavuz’dan Adana’nın enerji üssü kimliğine güçlü vurgu
Vali Yavuz’dan Adana’nın enerji üssü kimliğine güçlü vurgu
İçeriği Görüntüle

Seyhan: Barbaros, Denizli, Meydan, Hadırlı

Yüreğir: Akıncılar, 19 Mayıs, Ulubatlı Hasan

Çukurova: Toros ve Güzelyalı çevresindeki eski yapılar

Sarıçam: Yavuz Sultan Selim ve Şahintepe

Bu mahallelerde yaşayan vatandaşlara yönelik tahliye ve bilgilendirme tebligatları gönderilmeye devam ediyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HAZIRLIK YAPILIYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, özellikle mühendislik hizmeti almadan inşa edilmiş ve ekonomik ömrünü tamamlamış binaların öncelikli olarak dönüştürüleceğini duyurdu. İlk etapta Seyhan ve Yüreğir'de pilot bölgelerde yıkımların artırılması planlanıyor.

RİSKLİ YAPI TESPİT SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Bir binanın riskli olup olmadığının anlaşılması için ilk olarak yapı sahiplerinin ya da belediyenin başvuru yapması gerekiyor. Başvurunun ardından bağımsız kuruluşlar bina için risk analizi yapıyor. Riskli raporu verilen yapılara 60 gün içinde tahliye kararı tebliğ ediliyor. Tahliye sonrası yıkım işlemi belediye tarafından yapılıyor. Hak sahipleri kentsel dönüşüm kredisi veya TOKİ desteklerinden yararlanabiliyor.

DİKKAT ÇEKİLEN DİĞER SEMTLER

Yetkililer, Baraj Altı, Reşatbey, Döşeme ve Yeşilyurt gibi semtlerde de 1980 öncesinde yapılmış çok sayıda bina bulunduğunu hatırlatıyor. Bu bölgelerde yaşayanların, yapı durumlarını kontrol ettirmeleri ve gerekli başvuruları gecikmeden yapmaları isteniyor.

Muhabir: Haber Merkezi