Adana’da barajlar alarm veriyor: Doluluk oranı sadece yüzde 15
Video: Adana’da barajlar alarm veriyor: Doluluk oranı sadece yüzde 15
İçeriği Görüntüle

Adana’da su kaynakları alarm veriyor. DSİ 6. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, kente içme, sulama ve enerji için su sağlayan Yedigöze, Çatalan, Seyhan, Nergizlik ve Kozan barajlarında doluluk oranı 13 Ağustos 2025 itibarıyla ortalama yüzde 15 olarak ölçüldü.

Geçen yılın aynı döneminde doluluk oranı ortalama yüzde 12 seviyesindeydi. 2024 yılında Yedigöze’de yüzde 37, Çatalan’da yüzde 4, Seyhan’da yüzde 7, Nergizlik’te yüzde 23 ve Kozan’da yüzde 22 olan aktif doluluk oranları, bu yıl sırasıyla yüzde 17, yüzde 14, yüzde 16, yüzde 17 ve yüzde 13 olarak kaydedildi.

Adanada Barajlar Alarm Veriyor Doluluk Oranı Sadece Yüzde 15 (3)

TEDAŞ’tan Adana’da sık sık kesilen elektrikler sebebiyle 50 bin hanede kalıcı çözüm
TEDAŞ’tan Adana’da sık sık kesilen elektrikler sebebiyle 50 bin hanede kalıcı çözüm
İçeriği Görüntüle

“Kuraklığın en yoğun dönemini yaşıyoruz”

Konuya ilişkin konuşan Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl daha net hissedildiğini söyledi. Orhan, “2025 yılının yaz aylarında en yoğun kuraklık dönemini yaşıyoruz. Artan sıcaklıklar ve azalan yağış miktarları kuraklığı arttırmakta, su kaynaklarının seviyesini düşürmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2025 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın Temmuz ayına göre yağış miktarı azaldı” dedi.

Adanada Barajlar Alarm Veriyor Doluluk Oranı Sadece Yüzde 15 (2)

Tarım ve yangınlar su tüketimini artırdı

Zirai üretim ve yangınların su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çeken Orhan, “Orman yangınları çoğaldı, zirai üretim su kullanımını artırdı, hal böyle olunca da suya ulaşmak zorlaştı. İzmir’de su kesintileri var, Hatay’ın 50 günlük suyu kaldığı belirtiliyor. Birçok ilde su kesintileri artık düzenli hale geldi” diye konuştu.

Adanada Barajlar Alarm Veriyor Doluluk Oranı Sadece Yüzde 15 (5)

“Yağışlar artmazsa Adana’da da kriz başlayabilir”

Orhan, yağışların sonbaharda artmaması halinde Adana’nın da ciddi bir su krizine girebileceğini vurgulayarak, “Yağışlar artmazsa kötü sonuçlar bizi bekliyor. Sonbahar mevsiminde yağışların artmaması Adana için problemli senaryoların başlamasına neden olacaktır” uyarısında bulundu. Yetkililer, suyun tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.

Kaynak: İHA