ADANA ANAVARZA ANTİK KENTİN’DE RESMİ KAZILAR BAŞLADI

Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti’nde medeniyet gün yüzüne çıkarılıyor.

ADANA ANAVARZA ANTİK KENTİN’DE RESMİ KAZILAR BAŞLADI
Yayınlama: 31.07.2024
Düzenleme: 31.07.2024 13:17
A+
A-

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ndeki Anavarza Antik Kenti’ni kültür turizmine kazandırılması için bölgede yapılan kazı çalışmaları resmi olarak yeniden başladı. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar, Kozan Belediye başkanı Mustafa Atlı ve Adana protokolü çalışmaları yakından takip etti.

Vali Köşker, dünya kalıcı miras listesine Anavarza Antik Kentin kazandırılması ve antik kentteki Ortaçağ Kalesinin tanıtımı için çalışmaların devam edeceğini duyurdu.

Doçent Dr. Erhan ‘Arkeolojik kazı çalışmalarına resmi olarak iki hafta önce başladık’

Adana Antik Kent’te ilk çalışmaların 2012 yılında başladığını belirten Doç. Dr. Fatih Erhan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “ Adana antik kentte ilk bilimsel çalışmalar 2012 yılında başlıyor. Bu yıl Cumhurbaşkanlığı sayesinde görev bize verildi. Arkeolojik kazı çalışmalarına resmi olarak iki hafta önce başladık. Alanda çok fazla anıtsal yapı var. Buradaki mimari orta çağ dönemine ait biz burada büyük bir kompleks yapı olduğunu düşünüyoruz. Abbasi dönemine ait yüzeydeki bulutlar bunu gösteriyor. Çok önemli verilere ulaştık. Bir yangın tabakası mevcut. Bir çok katliam izlerini gördük. Çocuk ve yetişkin kemikleri var. Bir kül tabakamız var, çok önemli bir keşfe işaret ettiğini düşünüyoruz. Kesin emin olmadan bir açıklamada yapmak istemiyoruz ama önümüzdeki günlerde inşallah bir duyurumuz olacak.”

Başkan Karalar; “Dünyanın en önemli kültür miraslarından biri Anavarza’dır”

Anavarza Antik Kent’in önemli bir miras olduğunu dile getiren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar şunları söyledi; “ Sayın valim size sonsuz teşekkür ediyoruz. Kazı başkanınada, dünyanın en önemli kültür miraslarından biri Anavarza’nın tanılmasını da amaçlayan adanamız açısından önemli giderek adananın güzelliği ve zenginliği bu vesileyle bütün dünyaya tanıtılıyor. Bizde Anavarza kazılarına katılmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

İlk Kazma Vuruldu

Adana Protokolü ile birlikte Anavarza Antik Kenti’nde ilk kazmayı vuran Adana Vali’si Yavuz Selim Köşger medeniyetlerin kurulduğu topraklarda şunları ifade etti:

“ Bugün burada Adana ve Türkiye için önemli yeni bir aşamaya geçiş döneminin merasimini yapmaktayız. Anavarza Antik kentinde bulgularla ilgili çalışma başlatılmış bulunmakta. Anavarza kenti bize şunu gösteriyor kadim topraklar, medeniyetlerin kurulduğu topraklar tarihin her evresinde burada kurulmuş medeniyetler yaşamış bugün anadolu coğrafyasında göbeklitepelerden, Çatalhöyüklerden itibaren insanların yaşam merkezi olmuş. Medeniyet merkezi olmuş toprak burası. Anavarza kentide diğer medeniyet kentleri gibide insanların yaşadığı tarihi kentlerinden bir tanesidir. İnsanlık tarihi anadolu olmadan yazılamaz. Anadoluda ki medeniyet tarihi gözden geçirilmeden insanlık tarihi öğrenilemez. Anavarzada tarihi dönemlerden bir tanesi Buradaki yapacağımız çalışmalar insanlık tarihine ışık tutacak.

Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.