Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 22–28 Eylül 2025 tarihleri arasında düzenlenecek 32. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, yalnızca yarışma filmleriyle değil, zengin içerikli özel gösterim programıyla da dikkat çekiyor. Unutulmaz klasiklerden restore edilmiş başyapıtlara, belgesellerden usta isimlere saygı duruşuna uzanan program, Adana’yı bir hafta boyunca sinemanın kalbine dönüştürecek.

Bu yıl hayatını kaybeden yönetmen ve yazar Ali Özgentürk’ün anısına iki filmi özel gösterimler arasında yer alıyor. “Bekçi” (1985), Müjdat Gezen’in canlandırdığı Bekçi Murtaza karakteriyle, işyerindeki katı ve komik tavırları konu alırken; “At” (1982) ise Genco Erkal’ın güçlü performansıyla fakir bir köylünün İstanbul’daki yaşam mücadelesini beyazperdeye taşıyor.

Adana Altın Koza’da Özel Gösterimler Sinema Dolu Bir Hafta (2)

Türk Sinema Tarihine Yolculuk

Festival, aynı zamanda Türk sinema tarihinin önemli bir dönüm noktasını da gündeme taşıyor. “Aysel, Bataklı Damın Kızı” (1936), 90. yılına özel restore edilmiş versiyonuyla gösterilecek. Muhsin Ertuğrul’un yönetmenliğini, Nâzım Hikmet’in senaristliğini üstlendiği film, başrolünde Cahide Sonku’yu barındırmasıyla da ayrı bir önem taşıyor.

Geçen Yılın Ödüllü Filmleri Yeniden

Geçtiğimiz yıl festivalde büyük ilgi gören iki film, bu yıl da Adana seyircisiyle buluşacak:
“Gecenin Kıyısı” (2024) – Türker Süer’in yönettiği politik gerilim, Yılmaz Güney Jüri Özel Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kurgu ödüllerini kazanmıştı.

“Hakkı” (2024) – Hikmet Kerem Özcan’ın kara-komedisi, Seyirci Ödülü’nün sahibi olmuştu.

Karacaoğlan’ın Topraklarında Aşıklar Bayramı Coşkusu
Karacaoğlan’ın Topraklarında Aşıklar Bayramı Coşkusu
İçeriği Görüntüle

Adana Altın Koza’da Özel Gösterimler Sinema Dolu Bir Hafta (3)

Belgesel Seçkileri

Belgesel özel gösterimlerinde bu yıl dikkat çeken yapımlar arasında:

  • “Çocuk Yıldızlar” (Burak Gülgen, 2025)
  • “Ceyar’ı Kim Öldürdü?” (Gül Abus Semerci, 2025)
  • “Bir Orkestranın İzinde” (Hasan Basri Özdemir & Musa Ak, 2024)
  • “Kavak Ağacının Gölgesinde” (Kenan Diler, 2025)
  • “Bir Sözün İzinde” (Mehmet Öner, 2025)
  • “Adana’da Bir Efsane: Ercan Kont” (Tahsin Sezer, 2025) yer alıyor.

“Dört Dörtlük Adanmışlık” Seçkisi

Festival, ayrıca “Dört Dörtlük Adanmışlık” başlığı altında özel bir belgesel programı sunuyor.

  • “Fısıldayan Duvarlar” (Eylem Kaftan, 2025) – Ressam Burhan Doğançay’ın hayatı
  • “Sisler Bulvarı’ndan Geçtim: Biket İlhan” (Mehmet Güreli, 2025) – Bu yıl Orhan Kemal Emek Ödülü’nün sahibi yönetmen Biket İlhan’ın sinema yolculuğu
  • “Sıra Dışı Bir Cerrah” (Orhan Tekeoğlu, 2024) – Hekim Ali Akyüz’ün yaşamı
  • “Bölük Pörçük – Bir Tuncel Kurtiz Biyografisi” (Özcan Alper, 2025) – Usta oyuncu Tuncel Kurtiz’in hayatına ışık tutuyor.

Kaynak: Adana Büyükşehir Belediyesi