Her yıl dünya genelinde farkındalık amacıyla kutlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Türkiye’de özellikle kamu kurumlarında çalışan engelli memurlar için önemli bir soru işaretini beraberinde getiriyor: “3 Aralık’ta engelli memurlar izinli mi?”
Bu konudaki uygulama, 2002 yılında yayımlanan bir genelge ile netleştirilmiş durumda.

Engelli memurlar 3 Aralık’ta idari izinli
Eski Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 03 Aralık 2002 tarihli ve 2002/58 sayılı Genelge, engelli kamu çalışanlarının bu özel günde izinli sayılmasını zorunlu kılıyor.
Genelgenin ilgili maddesinde şu hüküm yer alıyor:
“10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın ilk günü ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılacaktır.”

Bu kapsamda 3 Aralık 2025 Çarşamba günü, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tüm engelli personel ek bir dilekçeye gerek duymadan idari izinli olacak. Engelli çalışanlar o gün mesaiye gitmeyecek.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü resmi tatil mi?
3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen küresel bir farkındalık günüdür. Ancak Türkiye’de:
-
Resmi tatiller listesinde yer almaz.
-
Kamu ve özel sektörde genel tatil uygulanmaz.
-
Sadece engelli kamu çalışanlarına özel idari izin uygulanır.
Bu nedenle okullar, kamu kurumları ve özel sektör 3 Aralık’ta normal işleyişine devam eder.




