Özel

1864 Çerkes Sürgünü’nün 161. Yılı Adana’da hüzünle anıldı

Adana Çerkes Kültür Derneği, 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü’nün 161. yılında anlamlı bir anma programı gerçekleştirdi.

1864 yılında gerçekleşen ve yüz binlerce Çerkes’in vatanlarından koparılarak Osmanlı topraklarına sürgün edilmesine yol açan Çerkes Sürgünü, Adana Kafkas Kültür Derneği tarafından düzenlenen anlamlı bir programla anıldı. Adana Çerkes Kültür Derneği’nde gerçekleştirilen anma etkinliğinde, sürgün sırasında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Program kapsamında küratör Kanoka Songül Kınık’ın hazırladığı “Karma Resim Sergisi”, Gubze müzik topluluğunun dinletisi ve Çerkes aktivist Yalçın Karadaş’ın söyleşisi katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı.

Kınık, “Sürgünü unutmamak için etkinliklerimizi sürdürüyoruz”

Adana Çerkes Kültür Derneği Başkanı Mutlu Kınık, 21 Mayıs 1864’ün tarihsel önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “21 Mayıs 1864 yılı bizim Kafkasya’da yaşayan halklar için bir yıkım olmuştur. 100 Yıl süren Rus- Çerkes savaşları bu tarihte son bulmuştur. Kafkasya’da yaşayan halkımızın sürgün kararı o zaman verilmiştir. Derneğimizde bugünü unutmamak için etkinlikler yapıyoruz. Adana Çerkes Kültür Derneği’nde resim sergimiz gelenekseldir. Bugünde çerkes bir aktivist olan Yalçın Karadaş’ı davet ettik. Görüşlerinden ve bilgilerinden faydalandık. Sürgünde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah rahmet eylesin.”

Karadaş, “21 Mayıs’ta yasa boğulmak değil, geleceği anlamak gerek”

Söyleşide konuşan Yalçın Karadaş, “21 Mayıslar soykırımın, sürgünün sonucunda yas tutarız. Yeni dünyada bizim yapmamız gereken şey çağı yakalamak, anlamak, dünyanın içinde olup biteni kavramakla çok daha yararlı, toplumumuzun geleceğine uygun davranmış oluruz. Bu konularda anmalar yapılıyor ama genellikle hep aynı şeyleri konuşuyoruz. Son 20 yıldır insanlarımız bütün dünyadaki belirsizlikten, risk topluluğu olmaktan kaynaklanan bir ümitsizlik içerisindeyiz. Çağa kavramak lazım, dünyayı kavramak lazım. Dünya ’ki değişimleri fark etmek lazım” şeklinde konuştu.

Karadaş: “Karadeniz kıyısı Kafkasya’nın dünyaya açılan kapısı”

Çerkes Sürgünü’nün nedenlerine de değinerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kafkasya’da yaşayan çerkesler iradeleri dışında zorlanarak sürgün edildi. 19. Yüzyıl dünyanın başka noktalarında bize uygulanan şeyler başkalarına da uygulandı. Bizim soykırıma uğramamız aslında dinle alakalı değil, 19. Yüzyılda meydana gelen değişimlerle alakalı. Bu çağda dikkat edin en fazla sürgüne uğrayanlar yüzde 90 üzerinde Karadeniz kıyısında topları olan milletler sürgün edildi. Çünkü Karadeniz kıyısı Kafkasya’nın dünyaya açılan kapısıydı.”

Program, soru-cevap bölümüyle devam etti. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Karadaş’a, Adana Çerkes Kültür Derneği tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Etkinlik, Karadaş’ın kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.