VİCDANLARI RAHATMIŞ!

VİCDANLARI RAHATMIŞ!
Yayınlama: 03.03.2023
A+
A-

 

İHSAN BAYRAM APARTMANI İÇİN İKİ ORTAK SUÇU BİRBİRİNE ATTI

(AA)-Adana’daki İhsan Bayram Apartmanı C Bloku’nun depremde yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan inşaat mühendisi Ferit Işık ile müteahhit Celal Gül’ün savcılıktaki ifadelerinde binanın yıkılmasından birbirlerini sorumlu tuttu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği İhsan Bayram Apartmanı C Blok ile ilgili soruşturma kapsamında 16 Şubat’ta yakalanarak tutuklanan Işık ve Gül’ün çelişkili ifadelerle suçu birbirlerinin üzerine atmaları dikkati çekti.

Haklarındaki suçlamaları reddeden inşaat mühendisi Ferit Işık, savcılıktaki ifadesinde, 1997 yılında arsa sahiplerinden muvafakatname alarak inşaata başlamak üzere proje hazırladığını fakat ekonomik nedenlerle gerçekleştiremediğini, arsa sahiplerinin zorlaması üzerine projeyi Celal Gül’e devrettiğini iddia etti.

Işık, devre ilişkin işlem tarihinin 2000 yılı olarak gözüktüğünü ancak Celal Gül ile 1997’de şifahen görüşüp devredildiğine ilişkin anlaşma yaptığını savunarak, kendisinin inşaata başlamadığını öne sürdü.

Celal Gül’ün inşaata ne zaman başladığını bilmediğini, tamamlanmış olarak gözükmeyen inşaatın iskan belgesinin de bulunmadığını belirten Işık, “Ben iddia edildiği gibi inşaatı 4. kata kadar getirmiş olsam tamamını bitirirdim. O dönemde adı sanı bilinen bir müteahhittim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Binayı benim inşa ettiğim ve bitirdiğime ilişkin herhangi bir belgede imzam bulunmamaktadır. Sadece projeyi hazırlamıştım, inşaata başlamamıştım.” savunmasını yaptı.

EKİM APARTMANINDA İSTİNAT DUVARI YAPILMADIĞI İÇİN BİNA YIKILMIŞ

Adana’da depremde Ekim Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilgili tutuklanan müteahhit Tamer Ergünkoç, yapının çökmesine istinat duvarı yapılmasına karşı çıkılmasının neden olduğunu iddia etti.Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde yıkılan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi 71477 Sokak’taki Ekim Apartmanı’nı inşa eden kooperatifin kurucusu, müteahhit Tamer Ergünkoç, savcılık ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.Ergünkoç, arkadaşlarıyla bir kooperatif kurup ev yapma kararı aldıklarını belirterek, şu beyanlarda bulundu:”Ekim Yapı Kooperatifini kurduk. Kooperatifin kurucusu ben ve şu an isimlerini hatırlamadığım birkaç arkadaşımdı. 1996 ve 1997 yıllarında inşaata başladık. Kooperatifin inşaatında yer alan fenni mesulleri hatırlamıyorum. Ben kooperatifteki hissemi inşaat bitmeye yakın devrettim. Devretme şeklimin resmi olup olmadığını hatırlamıyorum. Bu kooperatif olarak başka bina yapmadık. Ekim Apartmanı biri 13 kat, diğeri 8 kat olmak üzere 2 bloktan oluşmaktaydı. Blokların altında iş yeri bulunmamaktadır. Kaç daire olduğunu şu an hatırlamıyorum. Binanın statikten sorumlu inşaat mühendisi C.A’ydı.”

Ekim Apartmanı’nın demir, çimento, beton işleriyle kimin ilgilendiğini anımsayamadığını belirten Ergünkoç, “Söz konusu binada blokların birinin arasında kot farkından kaynaklı toprak kayması yaşanmış. İstinat duvarı yapılması istenilmiş ancak diğer bloğun yönetimi otoparkın daralacağını bahane ederek duvarın yapılmasına izin vermemiş söz konusu yıkılma da bu yüzden gerçekleşmiştir.” ifadesini kullandı.Adana’da depremde yıkılan binalardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma kapsamında nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen Tamer Ergünkoç, 16 Şubat’ta tutuklanmıştı.

SİNEM APARTMANINDA İKİ ORTAKTAN ÇELİŞKİLİ İFADELER

Adana’daki Sinem Apartmanı’nın depremde yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan müteahhit Hüseyin Zati Yıldırım ile ortağı avukat Ömer Faruk Gerger’in savcılıktaki ifadelerine ulaşıldı.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 6 Şubat’ta 7,7 büyüklüğündeki sarsıntıda gördüğü hasarın ardından saatler sonra Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremde çöken ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği Sinem Apartmanı ile ilgili soruşturma sürüyor.

Tutuklanan Yıldırım ve Gerger’in savcılık sorgularında birbirleriyle çelişkili ifadeler verdikleri ortaya çıktı.

Haklarındaki suçlamaları reddeden iki ortaktan Ömer Faruk Gerger ifadesinde, avukatlık dışında herhangi bir meslek icra etmediğini belirtti.

Adana Barosuna kayıtlı olarak görev yaptığını belirten Gerger, “Ben hukukçu ve avukatım. Arkadaşım olan Hüseyin Zati Yıldırım müteahhittir. Kendisine güvendiğimden dolayı 1999’da bahse konu şirketi yüzde 50 ortak olarak kurduk. Müteahhit olmadığımdan ve dolayısıyla inşaat işlerinden anlamadığımdan şirketi fiili olarak temsilen idare eden arkadaşımdır. Benim müteahhitlik belgem yoktur ancak Hüseyin’in müteahhitlik belgesi vardır.” ifadesini kullandı.

Hüseyin Zati Yıldırım da ifadesinde, Ömer Faruk Gerger’le ortak kurduklarını belirtti.

Yıldırım, Sinem Apartmanı’yla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Ömer Faruk Gerger ile bahse konu inşaatın ikinci katından sonraki kısmını birlikte tamamladık. Demirinden çimentosuna hatta çivisine varana kadar her şeyini beraber yürüttük. Yani Ömer Faruk Gerger dışarıdan sermaye koyarak ortak olmuş değildir, hem sermaye hem de iş ortağıdır. Bu binanın normal şartlarda yıkılması mümkün değildir. Kaldı ki belediye görevlileri o tarihte binamızı denetlemiş ve iskanımızı almışız. Bina şu iki ihtimalde yıkılabilir; tam altından fay hattı geçiyorsa yıkılır, ikinci ihtimal ise binada kolon kesilmesi durumudur. Ben kolon kesildiğini görmedim ancak özellikle deprem nedeniyle bina yıkıldıktan sonra kolon kesildiğini duydum. 6 Şubat’taki ilk depremde bina yıkılmamıştır, ikinci artçı depremde bina yıkılmamıştır, aynı gün üçüncü depremde (Elbistan merkezli deprem) yıkılmıştır. İlk deprem sonrasında bina sakinleri binadan ayrılmış ancak tüm uyarılara rağmen bir kısım kişiler binaya tekrar girmişler. Binanın yıkılmasında beni bir kusurum yoktur. Vicdanen rahatım, binayı eksiksiz olarak inşa ettik.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.